Mus czekoladowy z truskawkami

Wydaje ci się, że zrobienie musu czekoladowego to wyższa szkoła kulinarnej jazdy? Nic bardziej mylnego. Mus zrobisz z zaledwie kilku składników, bez konieczności pieczenia. Jak go zrobić? Podpowiadamy.

Mus czekoladowy – przepis

Aby zrobić mus czekoladowy, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Prawdopodobnie masz je w kuchni – możesz zatem przygotować ten deser już teraz. My podamy ci przepis na mus z truskawkami, jednak z samą czekoladą będzie on równie pyszny. Zrób mus w takim wydaniu, w jakim będzie smakować ci najbardziej. Czego potrzebujesz do deseru?

  • 6 jajek
  • Dwóch tabliczek czekolady
  • 60 gramów masła
  • 60 gramów cukru pudru

To wszystko. Składniki nie wymagają od ciebie wielkich umiejętności kucharskich. Z łatwością przygotujesz mus i zachwycisz nim swoich gości. Zacznij od podzielenia czekolady na drobne kawałki. Umieść je w misce, a następnie zagotuj wodę w garnku. Miskę z czekoladą połóż na garnek, by w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Masa musi być gładka. Następnie zdejmij miskę na bok i dodaj do czekolady pokrojone w kawałki masło i dalej mieszaj, by składniki się zespoliły. Co dalej? Teraz musisz oddzielić żółtka od białek. Gdy masa czekoladowa będzie już chłodniejsza, wrzucaj do niej po jednym żółtku, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie gorąca, jajko się zetnie, a cała praca pójdzie na marne. Dodaj cukier puder i znów wymieszaj. Teraz przyszedł czas na ubicie białek na sztywno. Gdy będą już gotowe, dodawaj je powoli, po łyżeczce, do masy czekoladowej i mieszaj. Składniki muszą się połączyć. Masa powinna robić się coraz bardziej puszysta. Deser jest już prawie gotowy.

Teraz czas na truskawki

Masa na mus jest już gotowa. Jednak ten deser bez truskawek nie jest aż tak smaczny. Przygotuj 200 gramów świeżych lub mrożonych truskawek (jeśli są mrożone, najpierw je rozmroź). Zblenduj je na gładką masę. Zacznij przekładać mus do salaterek i przekładaj go masą truskawkową. Dzięki temu deser będzie lekko kwaskowaty. Włóż salaterki do lodówki i schładzaj mus przez godzinę. Po tym czasie będzie już gotowy.

Jeśli wydawało ci się, że tort czekoladowy to najlepsze, co może powstać z czekolady, po zjedzeniu tego musu prawdopodobnie zmienisz zdanie. Koniecznie postaw go przed swoimi gośćmi i pozwól im zasmakować lekkiego jak chmurka deseru.

Redakcja ravel.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.