Czy cukier szkodzi?
Data publikacji 26 stycznia 2020Cukier występuje teraz dosłownie wszędzie. Nie jest już wyłącznie podstawowym składnikiem słodyczy czy domowych wypieków, takich jak drożdżówki, babeczki bądź mazurki. Wystarczy odwrócić opakowania podstawowych artykułów spożywczych, aby dostrzec, że producenci dosypując cukier dosłownie do wszystkiego – nawet do ketchupów, gotowych sosów, mieszanek przyprawowych czy… pieczywa! Praktycznie nie da się go uniknąć, ale trzeba przynajmniej starać się to robić. Czy cukier szkodzi? Niestety tak, a do tego uzależnia, dlatego tak trudno nam z niego zrezygnować.
Jak cukier wpływa na nasz organizm?
Paradoksalnie cukier doprowadza do zmniejszenia ilości energii. Niby jest jednym z bardziej pobudzających makroskładników i z tego względu w dietach sportowców zwykle występuje duża ilość węglowodanów prostych, które po przerobieniu błyskawicznie zostają przekształcone w glukozę, ale jednak przeciętny człowiek niewiele zyska na spożywaniu jasnego pieczywa, ciast czy owoców kandyzowanych. Nie trzeba nawet znać się na dietetyce, by dostrzec, co się dzieje z organizmem po spożyciu cukru. Posiłek obfitujący w węglowodany proste powoduje nagłe uczucie zmęczenia. Od razu po spożyciu batonika człowiek odczuwa odrobinę więcej energii, ale już po parunastu minutach poziom sił ponownie spada, a on ma ochotę położyć się do łóżka i zasnąć. Rezygnacja z cukru może więc spowodować zwiększoną ilość energii. A ten efekt powinien zadowolić każdego.
Szkodliwość cukru
Czy cukier szkodzi? Na pewno jest on szkodliwy dla wyglądu zewnętrznego. Co prawda węglowodany nie zawierają jakiejś strasznie dużej ilości kalorii, bo mają ich ponad dwukrotnie mniej niż cukier i tyle samo co białka, ale jednak problem polega na tym, że bardzo łatwo można zjeść ich dużo. Czy komukolwiek ciężko by było pochłonąć całą tabliczkę czekolady? Dwa batoniki to także niewielka ilość, a zawierają one aż pięćset kalorii, czyli równowartość porządnego obiadu składającego się z makaronu, kurczaka, świeżych warzyw i sosu. Cukier po prostu tuczy. Co gorsza, im więcej się go je, tym większą ma się na niego ochotę. Poziom glukozy we krwi bez przerwy się waha, a to powoduje zwiększone łaknienie. Aby opanować swój nadmierny apetyt, czasem wystarczyłoby zatem zrezygnować na dobre z jedzenia słodyczy.
Istnieją również pewne przesłanki mówiące o tym, że to właśnie cukier miałby być odpowiedzialny za doprowadzanie do miażdżycy, której skutkiem jest choroba wieńcowa, mogąca zakończyć się nawet zawałem serca. Tak naprawdę węglowodany szkodzą bardziej niż tłuszcz. Warto zatem odświeżyć swoją wiedzę i sprawdzić, co mówią o tym wszystkim najnowsze badania naukowe.